9 Resipi Sihat & Mudah Hanis Zalikha Sediakan Untuk Yusuf Iskandar Ketika Bayi, Yang Mak-Mak Boleh Cuba!

Siapa yang tak jatuh hati melihat keletah dan kecomelan Yusuf Iskandar, anak kepada pasangan selebriti Hanis Zalikha dan Hairul Azreen ini.Disebalik tumbesaran Yusuf yang sihat dan bijak rupanya, Hanis Zalikha rajin menyediakan resipi-resipi mudah untuk hidangan anak kesayangannya.

Berikut antara resipi sihat dan mudah yang mak-mak sendiri boleh cuba!

RESEPI 1: Nasi Lembik, Lobak dan Sup Jernih Ikan Bilis


Cara Menyediakannya:
“Nasi lembik + sup jernih bawang ikan bilis tumis minyak zaitun + lobak (buat pegang dan gigit-gigit). Lobak dimasak sekali di dalam sup sampailah ia lembut. Kalau Yusuf makan brokoli pun sama cara memasaknya.”

RESEPI 2: Bayam yang distim, Cendawan Tumis dan Ayam

bayi
Cara Menyediakannya:
“Hanis gunakan nasi + millets (lihat biji-biji kuning yang ada dekat nasi) + bayam yang distim + cendawan tumis + ayam + bawang.”

RESEPI 3: Nasi, Ayam Tumis Minyak Zaitun dan Kepingan Keju Nipis


Cara Menyediakannya:
“Nasi + ayam (ditumis terlebih dahulu dengan minyak zaitun) + edamame (direbus) + kepingan keju nipis (untuk rasa lemak masin). Anak-anak makan apa hari ini?”

RESEPI 4: Nasi, Brokoli, Isi Ayam dan Cendawan


Cara Menyediakannya:
“Pagi ini, first time nak bagi Yusuf makan mushroom and also for the first time ever, nak saute his food. Nasi + broccoli + ayam stim macam biasa. Mushroom je saute dengan minyak zaitun. Lepas itu campurkan bersama dan kisar halus.”

RESEPI 5: Nasi, Ayam, Brokoli dan Batang Seleri


Cara Menyediakannya:
Nasi + ayam + brokoli + batang seleri, kesemuanya distim terlebih dahulu, kemudian dikisar. I loveeee celery in Yusuf’s food! Anak-anak makan apa hari ini?”

RESEPI 6: Serbuk Ikan Bilis Sangai


Cara Menyediakannya:
“Chef Mommynis tengah sangai ikan bilis, nak buat serbuk ikan bilis untuk ditabur dalam makanan bayi. Akhirnya nak introduce rasa sedap-sedap sikit dekat Yusuf. Cuma perlu kopek ikan bilis untuk buang tahi + basuh bersih + rendam seketika untuk kurangkan rasa masin. Kemudian toskan ikan bilis dan sangai di dalam kuali tanpa minyak. Selepas itu, kisar halus dan simpan di dalam bekas pilihan.”

RESEPI 7: Nasi Tomato Versi Baby Yusuf


Cara Menyediakannya:
“Ini Nasi Tomato versi bayi. Hanya perlu stimkan, kemudian kisar kedua-duanya. Anak-anak makan apa untuk tahun baru ni? ini soalan favourite sebab dapat banyak idea daripada mommies lain!”

RESEPI 8: Nasi Lembik, Brokoli dan Serbuk Ikan Bilis Buat Sendiri


Cara Menyediakannya:
“And this is my friend… the best meal in the world! Siap masa mengandung sempat mengidam dan masak ini lagi. Ni anak dah keluar pun duk masak lagi. Nasi + brokoli + serbuk ikan bilis untuk baby Yusuf dan Mommy (sikit)…”

RESEPI 9: Avokado, Bayam dan Oat Organik


Cara Menyediakannya:
“Pagi-pagi lagi Chef Mommynis sudah sediakan ini untuk baby Yusuf. Avokado + sayur bayam organik + cooked organic oats. Lepas itu kisarkan ia halus-halus supaya cukup untuk jadi puree pagi dan puree petang.”

 

Sumber&Foto: Instagram @theyusufiskandar & @haniszalikha

 

Hantar Komen